koleno izpuha

Predelave pogonske sile mopeda
Lipe
zobnik
Kraj: Preddvor
Kontakt:

koleno izpuha

Odgovor Napisal/-a Lipe »

zdravo

dobil sem izračunan resonančni izpuh in me zanima kako narediti koleno in na katero stran
pa kako debelo pločevino naj uporabim če ga bom delal iz navadne pločevine
preračunan naj bi bil za te mere kanalov
Priponke
Screenshot_20240526_095328_com.google.android.youtube.jpg
Screenshot_20240526_100357.jpg
Speed and Power!!!
Projekt: https://mopedist.si/viewtopic.php?t=25376
kobeapn
auspuh lager
Kraj: črnomelj

Re: koleno izpuha

Odgovor Napisal/-a kobeapn »

z navadno pločevino 0.6/0.8 bi se dalo mas pa tudi opcijo da odrežeš kakšno koleno iz drugega izpuha in si jo prilagodiš temu
Lipe
zobnik
Kontakt:

Ne vem a je ta avspuh misljen da tisti dolg konus na deani strani zrezeš in koleno narediš a naj samo original koleno prišvasam gor
Speed and Power!!!
kobeapn
auspuh lager
Kraj: črnomelj

Odgovor Napisal/-a kobeapn »

na levi strani* ,Ne tisto pustis lahko samo originalnega prišvasaš samo pazi da bo notranji fi dovol debel, zadnji konus brez stingerja naj se ti konča pri vijaku zadnjega koles.
Lipe
zobnik
Kontakt:

Imam pa še par vprašanj glede teh izpuhov a če to hočeš malo spremeniti obliko avspuha da bi ga zakrivil da bi se malo prilegal obliki mopeda moraš drugače preračunati? Pa tudi koleno bi rad probal sam navariti.
rad bi naredil tako kot je na sliki a mi sploh ni jasno kako bi se tega lotil :cry:
sliko sem si sposodil od 'Aleks Celin' na fb
sliko sem si sposodil od 'Aleks Celin' na fb
če bi bil kdo pripravljen deliti malo znanja o znanosti izpuhov hvala :D
Speed and Power!!!
apn4m
vplinjač
Kraj: Col nad Ajdovščino

Odgovor Napisal/-a apn4m »

Nazadnje, ko sem delil moje nasvete in hotel pomagati ljudem, glede izpuhov, ali bilo koga drugega, so se mi vsi "mojstri" smejali, res da s samim računanjem nimam prav veliko izkušenj, vendar sem jih pa že nekaj naredil. Prvo kot prvo, bi lahko vsaj kote kanalov izračunal, drugo kot drugo, raje za "probo" naredi kopijo SLC izpuha, ker bo sigurno dobro deloval s tvojim setupom in boš lahko samo par zadev spremenil. Priporočam ti, da ga narediš iz vsaj 1mm pločevine, ker ga boš lažje varil in težje skrivil narobe. Dimenzije izpuha prerišeš v program Cone layout, da dobiš razvitje konusa in jih shraniš kot .DXF, da ga lahko daš lasersko izrezat, če res
nimaš te opcije, je druga najboljša, prerisat konuse na papir, oziroma pločevino in jih s strojem "škarje" odrežeš, ostalo pa na roke, to boš zelo težko naredil natančno in ti tudi odsvetujem. Se pravi, konuse boš zvil na roke (sklepam, da v bližini nimaš benderja na opcijo zvivanja na konus), ko imaš konuse zvite in ko jih boš dal skupaj, nesme biti odstopanja niti 0.5mm, ker te bo pri varjenju zelo jezilo. Variti boš moral s TIG postopkom, brez dodajanja, vse drugo odpade (razen avtogen, ma ga ne vidim več mojstra). Dele izpuha se prvo samo spoji skupaj in kasneje zavari do konca. Krivino je pametno narediti s postopkom Hydroforming, saj se ti natančno odpira pod določenim kotom do difuzorja in jo že v štartu zviješ, da ti paše pod motor, kar pripomore manj dela, kot za variti celotno krivino. Če boš na tvojem lamotu še malo prilagodil kote, bi lahko celoten junior izpuh napihnil na hydroforming, z dejansko obliko in bi bil motor s pravimi nastavitvami precej zanimiv. Če se boš za to odločil si poglej še Homoet p6 za primerjavo.

Lp.
Lipe
zobnik
Kontakt:

Živjo
Hvala za odgovor ja mogoče bi moral narediti drugo temo ali pa vsaj izpostaviti zdaj imam drugačen plan (ta plan je malo bolj fiksen saj dele že imam) na moped gre alu cilinder z dugačnimi merami kanalov (verjetno malo hujšimi ;) ) kot zgoraj.
Zdaj dostop do krivilca pločevine imam za razrez na laser imam pa tudi firmo v bližini. za varjenje sem mislil probat doma na mig zavarit ampak če ne bo šlo drugače pa poznam nekoga ki ima tig/avtogen če pa bo dobra cena(kar verjetno ne bo :shock: ) bi peljal kar lasersko varit eni firmi v bližini
Ps. Tale homoet p6 sem že gledal sam na žalost je cena mal prehuda edin razlog da delam izpuh sam je to da bom za najnižjo ceno najboljši izpuh dobil pa še hudo zgledajo
Speed and Power!!!
Živnorc
vplinjač

Odgovor Napisal/-a Živnorc »

... da ne bom izpadel grd...al pa preveč pesimističen, pa da ti ne vzamem volje...
..ampak Homoet P6 bo verjetno vsaj polovico cenejši od vsega tega, kar si zgoraj naštel... razen, če te imajo vsi toliko radi, pa ti zaračunali samo za material in porabljeno elektriko....

Poznam kar nekaj entuziastov, ki so kupili kak TIG ali MIG/MAG varilni aparat, pa da bodo zavarili kak tanek inox...ali podobno... rezultat je bil skoraj vedno enak. Vrgli stran kar nekaj "poskusnih" kosov... nazadnje pa nesli tapravemu mojstru, ki to obvlada. Cena takega "auspuha" je bila potem cena varilnega aparata, vsega narezanega materiala, ves material... na tone živcev in seveda še cena mojstra, da je potem to naredil do konca.

Dela se samo na ta način, kot ti je prejle napisal @apn4m in nič drugače. Če boš varil na MIG, niti približno ne bo zgledalo hudo ... ampak nekako avtokleparsko zavarjeno (nikakor ne podcenjujem dela avtokleparjev).

malo si oglej še tele izpuhe:
https://pztuning24.de/Rennauspuff-Showauspuff
...sicer so nekateri ugodni, drugi dragi... mogoče pa dobiš samo kako idejo.... pa nekaj krivin imajo...
Lipe
zobnik
Kontakt:

Ja kar se tiče dela mojstrov ki sem jih omenjal so vsi bolj ali ne 'domači' in z parimi sem tudi že malo na to temo govoril vsi so mi dali tudi neko simbolično ceno (cc20/30e ali gajba piva)
Zej je res da bi rad imal moped ki leti ampak sam se lotevam tega ker mi tudi sede se učiti malo drugih stvari na strani (elektrotehnika malo najeda vsake toliko :lol: )
Pa fajn mi je mal eksperimentirat zaj da bi u prvo naredil dober avspuh nisem pričakoval ampak že če mi v prvo rata spravt na level, ne vem lipnika bom že zelo vesel
Speed and Power!!!
apn4m
vplinjač
Kraj: Col nad Ajdovščino

Odgovor Napisal/-a apn4m »

Lipe napisal/-a: Sr Okt 30, 2024 9:47 pm Ja kar se tiče dela mojstrov ki sem jih omenjal so vsi bolj ali ne 'domači' in z parimi sem tudi že malo na to temo govoril vsi so mi dali tudi neko simbolično ceno (cc20/30e ali gajba piva)
Zej je res da bi rad imal moped ki leti ampak sam se lotevam tega ker mi tudi sede se učiti malo drugih stvari na strani (elektrotehnika malo najeda vsake toliko :lol: )
Pa fajn mi je mal eksperimentirat zaj da bi u prvo naredil dober avspuh nisem pričakoval ampak že če mi v prvo rata spravt na level, ne vem lipnika bom že zelo vesel
Preberi si temo Hydroforming od uporabnika @macula. Ta varianta izdelave izpuhov je dokaj preprosta in zanimiva, pa tudi ugodna za začetek. Morda bi bilo dobro, narediti poizkus s tem postopkom, saj je varjenje bistveno, bistveno lažje. Dam ti še en manjši nasvet, napihuj samo z vodo, da ti ne raznese...
Odgovori