Obnova Tomos APN 4

Predstavite nam svoj projekt
Uporabniški avatar
automatic_7
Moderator
Prispevkov: 5218
Pridružen: Če Avg 13, 2009 2:07 pm
Kraj: okolica Nove Gorice

Re: Obnova Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a automatic_7 »

Na ta vijak sem videl večjkrat da montirajo zunanjo vžigalno tuljavo na apn4 na drugo stran pa regulator napetosti :)
tuljava4ka.PNG
Uporabniški avatar
Žare
batzajla
Prispevkov: 34
Pridružen: Pe Jul 15, 2011 7:57 pm
Kraj: Dunaj/Jesenice

Re: Obnova Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a Žare »

[quote=KamiKaza post_id=244419 time=1661090989 user_id=53233]
Taka os, mislim da na EBR vilce ne gre, moraš vzeti os, z navojem na obeh koncih, 215 ali 220mm, med drugim jih majo tudi v Motosu (če ni še na dopustu)-
[/quote]

Os na sliki zgoraj je os, ki je bila prej montirana na mojih vilicah. To so paioli E90 vilice. Luknji na spodnjem delu krakov, sta različnih premerov in je izvedba z drugačno osjo nemogoča. Jaz bi rad le novo, saj je stara že iztrošena. V najslabšem primeru, bom pač dal staro os spet nazaj, a ko imam že vse v delih, sem mislil, da bi jo zamenjal.

[attachment=0]IMG_20220821_173909.jpg[/attachment]

[quote=automatic_7 post_id=244421 time=1661092519 user_id=96]
Na ta vijak sem videl večjkrat da montirajo zunanjo vžigalno tuljavo na apn4 na drugo stran pa regulator napetosti :)
[attachment=0]tuljava4ka.PNG[/attachment]
[/quote]

Hvala. Tudi meni je najprej ta nosilec prišel na misel. Mislil sem, da je kdo našel še kakšno drugo možnost, saj mi estetsko zgoraj omenjena lokacija ni ravno najboljša.
Priponke
IMG_20220821_173909.jpg
Uporabniški avatar
KamiKaza
auspuh
Prispevkov: 852
Pridružen: Sr Okt 26, 2016 7:57 pm
Kraj: Radovljica

Re: Obnova Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a KamiKaza »

Uhh, pa res slab vidim :oops: , drugače Obnovi.si ma te osi (original slovenska, tko nekak oglašuje), bi mogle bit dolge tam nekje, so pa okol 15 evrov...
Uporabniški avatar
Žare
batzajla
Prispevkov: 34
Pridružen: Pe Jul 15, 2011 7:57 pm
Kraj: Dunaj/Jesenice

Re: Obnova Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a Žare »

Fantje, dela napredujejo. Počasi sicer, ampak vseeno.
Končno je nek realen napredek pri električni napeljavi. Skoraj vse žice so priklopljene in testirane. Zaenkrat deluje vse. Stop luči in stikal še nisem priklopil, ker še nisem naštudiral, kako naj v originalno zadnjo luč vgradim grlo za žarnice z dvema žarilnima nitkama oziroma dve ločeni žarnici. V zadnji luči ni prav veliko prostora. Kakorkoli, to me čaka v prihajajočem tednu.
Ker sem se odločil, da bi na mopedu vseeno dobro prišel tudi akumulator, sem malo brskal po internetu, kjer sem našel hrvaški forum, kjer je opisan način, kako je možno z 12V 50W Iskrino elektriko polniti baterijo. Potrebna je manjša predelava navitja za luč/porabnike. Več je opisano v tej povezavi.
1. Ali je kdo kaj podobnega že kdaj videl?
2. Ali ideja hrvaškega kolega pije vodo?

Svojo električno shemo sem priredil in dodal idejo hrvata iz zgornje povezave. Namesto regulatorja napetosti in graetzovega mostička, sem kupil kitajski regulator za skuterje, ki naj bi imel vgrajen tudi pretvornik iz AC v DC. Na shemi je iz motorja potegnjena še ena rumena žica, ki naj bi bila drugi "pol" izmenične napetosti.
00_elektro_shema_smerniki.jpg
Dodajam tudi povezavo do kratkega videa, kjer je vidno, da sem res mojster in da zadevo očitno obvladam v nulo in da itak ni nihče boljši od mene in da dejansko delam za NASO ;) Šala mala, ampak ko sem videl utripati vse smernike in delujoče luči, sem bil nase izredno ponosen.

Imam pa še eno vprašanje, ki me muči.
3. Kaj bi lahko bil razlog, za izredno trdo sklopko?
Ročico sicer lahko pritisnem do konca, a je resnično izredno trda. Ni problem v bovdnu, ker se že vzvodi, na katere se priklopli zajla res težko premikajo. Zajlo naprimer, sem s težavo nataknil na tista dva vzvoda. Mojster, ki mi je prodal mašino, pravi, da je vgrajena sklopka s šestimi fedri. Ali je možno, da je to razlog? No, možno je tudi, da sem le pussy, ki ni dorasel močnejši sklopki, haha. Kakorkoli, na Tomosu tega nisem bil navajen.
4. Kaj sploh je sklopka s šestimi fedri in zakaj naj bi bila boljša od originalne z "ne vem koliko" fedri?

Se opravičujem za dolgo objavo. Lep večer želim.
Priponke
00_elektro_shema_smerniki.pdf
(94.23 KiB) Prenešeno 21 krat
franc
vplinjač
Prispevkov: 379
Pridružen: Po Maj 06, 2013 3:00 pm

Re: Obnova Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a franc »

Za elektriko pojma nimam.
Sklopka ima v or. 4 vzmeti, 6 naj bi preprečevalo zdrsavanje sklopke pri "močnejših" . Bistveno trša zaradi tega ni. Edino kar je meni znano, da je sklopka trda, je slabo napeljana pletenica (preostri koti, "zacvikana" , zarjavela) . Še nikoli pa nisem natikal pletenice na "sestavljeno/privito" sklopko. Jaz vedno odstranim razcepko in odvijem vijak (tako ali tako jo je potrebno nastaviti in meni je tako lažje) .
lp
Odgovori