Tomos APN 4

Predstavite nam svoj moped
Odgovori
Uporabniški avatar
Žare
batzajla
Prispevkov: 34
Pridružen: Pe Jul 15, 2011 7:57 pm
Kraj: Dunaj/Jesenice

Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a Žare »

Pozdravljeni!
Tu bi rad predstavil svoj moped, s katerim sem več kot zadovoljen. Uporabljam ga vsakodnevno in ni mišljen za poliranje in občudovanje v dnevni sobi.
Torej! Moped je APN 4 letnik 1981. Podvozje, t.j. platišča z bobni (prednje + zadnje) in vilice ter fedri so od E90 Paioli. Na mašini je cilinder 39mm z nič piljenimi kanali, L bat, 1mm nižana glava cilindra, original Bing 12 fergazer, prednji zobnik 11 zob, zadnji verjetno nekje v rangu originalnega (nikoli se nisem potrudil in preveril) in 5. prestava. Avspuh je Laser, imam pa tudi Lipnika, ki pa ga po zavrnitvi na tehničnem nisem več montiral. To sezono ga bom obnovil in ponovno namestil. Ostalo je približno originalno. Balanca je malenkost nižja kot originalna (na sliki je še original visoka), ročke pa so od pitaj boga česa, morda tudi od E90.
Letos sem sezono že začel in zaslišal žvižganje v mašini. Sumim na ležaje v bloku pri gredi. Ker so bloki že dokaj stari in so ležaji v njih zakernani (kar ni nastalo v moji garaži), sem se letos odločil za druge bloke, ki jih bom opremil z novimi vsemi ležaji, semeringi, dihtungami in mojim menjalnikom, gredjo, cilindrom in fergazerjem. V prihodnosti bi morda poskusil še z 60ccm cilindrom, a to je še nedorečeno.
Po občutku, kolesarskem števcu in informativnih radarjih v naseljih gre po ravnem okrog 60km/h. Zadeva je odlična in mi res služi kot avto. Poleti ne uporabljam drugega prevoza ne glede na vreme :D
Slika

Lp.
tomosatx50s
vplinjač
Prispevkov: 451
Pridružen: Če Jun 26, 2014 12:19 pm

Re: Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a tomosatx50s »

Zdravo.dobrodošel na forumu.zakaj bi pa bloke menjaval?menjaš ležaje in semeringe in je to to.najbolje pa narediš če daš lamo cilinder(kosilnica,kopačica..)
Uporabniški avatar
Pich
Mojster
Prispevkov: 2601
Pridružen: Sr Okt 13, 2010 6:42 pm
Kraj: Idrija

Re: Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a Pich »

Predvidevam, da je to model apn 4 ms. Lepa je, meni so se štirice vedno dopadle, mnogo bolj, kot šestice.
Verjamem v enega boga, Koprskega Tomosa
Uporabniški avatar
Žare
batzajla
Prispevkov: 34
Pridružen: Pe Jul 15, 2011 7:57 pm
Kraj: Dunaj/Jesenice

Re: Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a Žare »

Bloke imam "nove" ze na lagerju. Stare bom menjal zato, ker so okrog logarjev zatolceni s kernarjem. Skrbi me, da bom pri odstranitvi teh logarjev deformiral lezisca in bo iz centra. V nove bloke bom lezaje vstavil po ucbeniku, ohlajene v segret blok. Ali pozna kdo mojstra, ki bi mi centriral feltne? Na zadnji feltni je par spic skrivljenih. Ali se da kupiti nove pocibkane spice za e90 feltne, ker se mi zdi najbolj smotrno spice kar zamenjati? V kratkem sledi tudi menjava pus na nihajkah in silen blokov na fedrih.
Uporabniški avatar
Žare
batzajla
Prispevkov: 34
Pridružen: Pe Jul 15, 2011 7:57 pm
Kraj: Dunaj/Jesenice

Re: Tomos APN 4

Odgovor Napisal/-a Žare »

@Tomosatx50
Lamovca imam tudi na voljo, a mi ni najbolj vsec, saj pride fergazer montiran drugace kot pri APN. Tako je ze prvi pogled ocitno, da je zadeva neoriginalna. S policaji nocem imeti preveč opravka. Na mopedu so me ustavili le enkrat pa se takrat me je spraseval, ce je slo 90km/h:D Se mu rekel samo "Iz vasih ust, v bozja ušesa". Mi je takoj frulo pod nos pomolil. Seveda sem ga potem se 5min prepriceval, da je zadeva originalna ... Preprosto se mi z njimi ne da ukvarjati.
Odgovori