VDO števec pomoč!

Vse kar se tiče mopedov
Uporabniški avatar
si_me
auspuh
Prispevkov: 873
Pridružen: Pe Okt 16, 2009 3:27 pm

VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a si_me » Sr Feb 18, 2015 2:43 pm

Torej, ker ste tukaj na forumu večinoma strojniki in strojni inženirji sem se odločil, da bom poizkusil pomoč poiskati tukaj.
Kot piše v naslovu gre za 15sl števec, pri katerem so zelo pogosto problem prepereli zlomljeni kazalci. Ker pri nas takšni števci dosegajo vrtoglave vrednosti, sem na srečo v tujini zasledil takšen števec za 12€. Števec je identičen originalnemu, problem pa je nastal, ker ima premer rozete in roba ohišja kar 4mm večji od originalnega in zato se ne usede lepo v luč.

V mislih imam, da bi mehanizem iz enega števca preložil v ohišje drugega, problem pa se pojavi, ker so števci sestavljeni tako, da imajo zaprešan rob rozete in se ga lahko razstavi le tako da se privzdigne rob rozete in s tem vizualno uniči..

Kot sem razmišljal bi bile možnosti, da se rozeta ohrani odlična:
-Recimo, da se na širšem delu prereže ohišje in potem zavari vendar varjenje (CO2, TIG..) odpade, saj bi pri tem sežgal številčnico in celoten mehanizem.
-Ali pa da bi števec nekako vpel v stružnico pa poizkusil spodnji del rozete postružit (če je izvedljivo), tako da bi ostal lep rob ohišja in rozeta zgoraj brez poškodb, potem pa bi samo zgoraj zalepil rozeto na ohišje z maso, tako da tudi tesnjenje v primeru vode nebi blo problem.

SlikaSlika


Takšno odpiranje roba pa vsekakor odpade.
Slika

Torej kakršnekoli ideje, nasveti kako to čimboljše izpeljati so vsekakor dobrodošli.

Uporabniški avatar
para34
batzajla
Prispevkov: 44
Pridružen: To Avg 06, 2013 5:07 pm
Kraj: Divača

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a para34 » Sr Feb 18, 2015 6:25 pm

hehe sva že dva z istim problemom :| Sem tudi jaz razmišljal da bi privzdignil tisti zaprešan rob samo bi se potem vse deformiralo...

Uporabniški avatar
maatej
auspuh
Prispevkov: 819
Pridružen: So Dec 25, 2010 5:28 pm

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a maatej » Sr Feb 18, 2015 8:46 pm

kaj pa če spodnji rob odbrusiš nato pa zaliješ z spodnje strani z silikonom ali kakšnim drugim lepilom? :)

franc
vplinjač
Prispevkov: 323
Pridružen: Po Maj 06, 2013 12:00 pm

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a franc » Če Feb 19, 2015 7:35 am

Kaj pa če bi rob "narezal" z dremljem in rezalno ploščico na širino izvijača (4-5mm) , potem se pri "dvigovanju" rob nebi deformiral, je pa to delo za dobre živce in mirno roko. Lahko probaš na "polomljenem" (je pa to samo ideja, nikoli probal) . In zakaj ne menjaš samo kazalca?
lp

Uporabniški avatar
para34
batzajla
Prispevkov: 44
Pridružen: To Avg 06, 2013 5:07 pm
Kraj: Divača

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a para34 » Če Feb 19, 2015 9:09 am

Za menjavo kazalca moraš sneti zgornjo rozeto in steklo

Uporabniški avatar
si_me
auspuh
Prispevkov: 873
Pridružen: Pe Okt 16, 2009 3:27 pm

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a si_me » Če Feb 19, 2015 9:44 am

para34 napisal/-a:hehe sva že dva z istim problemom :| Sem tudi jaz razmišljal da bi privzdignil tisti zaprešan rob samo bi se potem vse deformiralo...
Verjetno je še kdo s tem problemom, ker tejle kazalci pa se res radi lomijo :| Še vedno pa je opcija pri tebi, da montiraš original luč in če me spomin ne vara pa so imeli tisti letnik na balanci elektronikov števec nisem čisto 100%, ki ga je malenkost lažje dobit :D, medtem ko moja pa je 75 letnik in ima že v originalu tako kot je..
maatej napisal/-a:kaj pa če spodnji rob odbrusiš nato pa zaliješ z spodnje strani z silikonom ali kakšnim drugim lepilom? :)
Točno v tej smeri sem tudi jaz razmišljal, da bi recimo vpel v stružnico števec pa enakomerno pobrusil spodaj, kjer je zavihano ravno toliko da gre dol. Pol pa bi zalimal na tanko, rozeto nazaj gor kot je bla, da niti poznat nebi blo. Spodaj pa bi dobil raven rob ohišja kjer se nasloni na luč.
Na drugem števcu bi pa rob pač zavihal gor, ker je itak prevelik in če bi ga vrtel sem prepričan da bi odletel kazalec..
Idejo sem dobil, pri tem števcu, ki ga imam doma in je na tak način popravljen, ko je montiran na motorju se sploh ne vidi, da je bil odprt s tem da bi js pustil vec roba na rozeti tako da bi prekril ohisje..
Slika
franc napisal/-a:Kaj pa če bi rob "narezal" z dremljem in rezalno ploščico na širino izvijača (4-5mm) , potem se pri "dvigovanju" rob nebi deformiral, je pa to delo za dobre živce in mirno roko. Lahko probaš na "polomljenem" (je pa to samo ideja, nikoli probal) . In zakaj ne menjaš samo kazalca?
lp
Dobra ideja, samo se bojim, da je kar velik rizik, da se bi pri dvigovanju deformiral rob, ker ima tak dvojni rob se vidi na sliki. Na polomljenemu nesmem probat, ker je ravno tisti originalen in paše v luč.. Je pa tako ko je @para34 povedal, števec je treba tako ali drugače odpret, sicer ima s strani odprtino, ki služi za osvetlitev, vendar ni možnosti da bi skozi tisto odprtino brez poškodb zamenjal kazlec, tako da mislim da bi blo najbolj enostavno preprosto premestit mehanizem, ki ga držita dva vijaka zadaj, pa seveda zaprešana rozeta.. Čez odprtino pride tudi steklce..
SlikaSlika


Če se bi mogoče spomnu kdo bojše ideje ali pa kako bi to izpeljal, kot je tista, da bi pobral spodaj pa zalimal nazaj, vsak nasvet ali karkoli je dobrodošel :)
Si pa že mislim, da ko bo enkrat zrihtan števec ga nebom priključu na zajlo, da ne odleti še ta kazalec :D

franc
vplinjač
Prispevkov: 323
Pridružen: Po Maj 06, 2013 12:00 pm

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a franc » Če Feb 19, 2015 1:10 pm

Jasno mi je da moraš odpreti števec, če hočeš menjati kazalec. Imel sem "pomisleke" , če sta oba enako "kalibrirana" (imata enako "črevesje" / prenose) , ker drugače ne bo kazal prave hitrosti.
lp

Uporabniški avatar
si_me
auspuh
Prispevkov: 873
Pridružen: Pe Okt 16, 2009 3:27 pm

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a si_me » Če Feb 19, 2015 1:40 pm

Samo spet sneti star preperel kazalec dol z osi, ki se zlomi praktično sam od sebe je skoraj nemogoče brez poškodb.. V končni fazi pa tudi če kaže 10km/h narobe, vprašanje je če ga bom sploh priključil (zajla brez sredice), da ga spet ne polomi po vseh teh ceremonijah s tem števcem..
Kako bi se dalo drugače preverit, če je enako kalibriran, ker zadaj na ohišju nič ne piše razen da oba testiram?

franc
vplinjač
Prispevkov: 323
Pridružen: Po Maj 06, 2013 12:00 pm

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a franc » Če Feb 19, 2015 2:12 pm

OK, razumel, tukaj se gre za videz (originalni) , ker jaz bi spulil kazalec s kakšnega števca na odpadu (nekaj podobnega)in ga potem prilagodil (odlomi se običajno pri snemanju, čeprav so kar "žilavi" , zakaj sem pulil "cager" s števca se pa pri najboljši volji ne spomnim) .
lp

Uporabniški avatar
si_me
auspuh
Prispevkov: 873
Pridružen: Pe Okt 16, 2009 3:27 pm

Re: VDO števec pomoč!

Odgovor Napisal/-a si_me » Pe Feb 27, 2015 6:11 pm

Tako, števec mi je uspelo odpret brez karšnihkoli deformacij.. Rozeta je postala ubistvu pokrovček, ki se bo zalimal.
Sedaj se že izrisuje kazalec in se bo verjetno izdelala manjša serija novih.. Tista črna pika, pa je samo označena za pozicijo rozete, da se lepo usede.

Hvala vsem, ki ste bili z dobrimi idejami v veliko pomoč!
Priponke
DSC_0164.JPG
DSC_0163.JPG
DSC_0160.JPG
DSC_0157.JPG
DSC_0155.JPG

Odgovori